Site icon Kurumsal Mimari Platformu | Enterprise Architecture Platform

Kurumsal Mimari Nedir?

Kurumsal Mimari kavramının ne demek olduğuna, “kurum” ve “mimari” kavramlarını açıklayarak başlayalım;

Kurum : Ortak hedefleri olan organizasyonların oluşturduğu yapıya kurum denir. Bu organizasyonlar; devlet daireleri, grup şirketleri, bir şirketin tamamı veya yalnızca bir departmanı olabilir. Modern dünyada kurum kavramı; iş ortaklarını, tedarikçileri ve müşterileri de kapsayacak şekilde genişlemiştir.

Mimari : Belirli ölçü ve kurallara göre yapı tasarlama bilimi ve sanatıdır. Arapça’da «umr» (bina yapma yolu ile geliştirmek, zenginleştirmek, mamur hale getirmek) kökünden türemiştir. Latince’de ise «arche» (prensip ve öncelik) ve «tecton» (zanaatkar) köklerinden türer.

Kurumsal Mimari : Kurumun hedef ve stratejileri ile IT sistemleri arasındaki ilişkiyi yöneten ve kurumda kullanılması gereken teknolojilere yön veren bir belgedir. Bu belgeyi oluşturan birime Kurumsal Mimari birimi, oluşturan kişiye de kurumsal mimar denir. Kurumsal mimarinin temel işlevi, kurumun hedefleri, yapısı, işleyişi, kullandığı sistemler ve sistemlerde kullanılan teknolojiler hakkında bilgi vermek ve yönetmektir. Bu kapsamda kurumsal mimari, yalnızca mevcut yapıyı yönetmekle kalmayıp, kurumun gelecek planlarını destekleyecek IT altyapısını belirleme ve projeksiyon oluşturmaktan da sorumludur.

Kurumsal Mimari’nin Hedefleri

Kurumsal Mimari’ni İlgi Alanları

Kurumsal Mimarinin Dalları

  1. İşletme Mimarisi : İş birimlerinin hedeflerine ulaşmak için uygulayacağı süreçleri belirler
  2. Uygulama Mimarisi : Kurumda ihtiyaç duyulan uygulamaları ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini belirler
  3. Enformasyon ve Veri Mimarisi : Kurumsal veri kaynaklarının nasıl organize olacağını ve bu kaynaklara nasıl erişileceğini belirler
  4. Teknoloji Altyapı Mimarisi : Uygulamaları ve ilişkilerini destekleyecek donanım ve yazılım altyapısının nasıl olması gerektiğini belirler

Kurumsal Mimari’nin Faydaları

Kurumsal mimarinin temelleri, 1980’lerde John Zachman ile atılmış, sonrasında ise özellikle askeri alanda gelişimi hız kazanmış ve oluşturulan onlarca farklı framework ile kurumlar için stratejik noktalara ulaşmıştır. Dünyada önemi uzun yıllar önce farkedilmiş olsa da, Türkiye için henüz niş bir alan olduğunu söylemek gerekiyor. Kariyer sitelerinde kurumsal mimar ilanlarını yeni yeni görmeye başladık. IT sektöründe daha birkaç yıl öncesine kadar “mimar” denildiğinde, akla yalnızca Yazılım Mimarı ve Çözüm Mimarı gelirdi, fakat bu farkındalık son dönemde oluşmaya başladı. Bu kavramlar temelde birbirinden çok farklı, nedeni ise çözüm mimarisinin yalnızca ilgili domain / uygulama kapsamında kararlar alıp çözüme yol göstermesi, kurumsal mimarinin ise tüm şirketi ilgilendiren IT yol haritalarını hazırlayarak ve domainler arasındaki entegrasyonlara yön vermesidir.

Başlıca Kurumsal Mimari Framework’leri

Exit mobile version