TM Forum özellikle Telekom sektörü için ortak bir dil ve standartlar belirleyen bağımsız bir organizasyondur. Telekom sektörüne katma değer sağlamak için TM Forum’un ürettiği ana çıktıları şöyle sıralayabiliriz:
- İş Süreçleri Çerçevesi (Business Process Framework)
- Bilgi Çerçevesi (Information Framework)
- Entegrasyon Çerçevesi (Integration Framework)
- Uygulama Çerçevesi (Application Framework)
- İş Metrikleri (Business Metrics)
- En İyi Pratikler (Best Practises)
İş Süreçleri çerçevesi diğer adıyla eTOM (Enhanced Telecom Operations Map) bir servis sağlayıcıda dijital servislerin yönetimi ile ilgili yerine getirilmesi gereken iş süreçlerini seviyeli bir şekilde detaylandırır. Bilgi Çerçevesi diğer adıyla SID (Shared Information Data) ise bu süreçleri yerine getirmek için uygulanabilecek veri modelini nesneler ve bu nesnelerin aralarındaki ilişkilerle ifade eder.
TM Forum standartlarını kullanarak sağlanabilecek avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- Entegrasyon maliyetlerinin düşürülmesi
- Proje zamanlarının azaltılması
- Pazara daha hızlı şekilde ürün sunulabilmesi
- Tedarikçi seçimi ve satın almalarda zamandan tasarruf
TM Forum’un ürettiği çıktılar daha iyi müşteri deneyimi yaşatmak üzere servis sağlayıcı ve çözüm sağlayıcı firmaların katkılarıyla her gün daha çok gelişmekte ve genişlemektedir. Standartların sürekli iyileştirilmesi, yeni çıkan teknolojilere, trendlere ayak uydurması ve müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verecek hale gelmesi için yapılan çalışmalar TM Forum’a üye Ericsson, Huawei, Amdocs, Verizon, Oracle gibi dünya devi firmalar tarafından belli amaçlarla kurulmuş proje ekipleri vasıtasıyla yapılıyor. Ben de SID proje ekibini ekibinin bir üyesiyim. Etiya’da Telaura PRM ürünü için oluşturduğum iş ortaklarının hakedişlerine yönelik veri modeli, SID’in 5 Haziran 2015 tarihinde duyurulan 15.0 versiyonunda Parti Gelirleri (Party Revenue) domaininin altında Parti Hakedişi (Party Settlement) adı altında yayınlandı. Modeli TM Forum’a sunduktan sonra internet üzerinden yaptığımız toplantılar sonucu sektördeki tecrübeli uzmanlardan gelen yorumlara göre, modeli daha da olgunlaştırdım.
SID’e yaptığım katkı kendim, şirketim ve ülkem adına bir ilk. Türkiye’deki telekom sektöründe çalışan profesyoneller olarak TM Forum gibi standart belirleyen kuruluşlarda daha çok yer almamız lazım. Hatta bunu daha da genelleştirerek sadece telekom sektörü veya TM Forum ile sınırlandırmayıp tüm sektörlerde uluslararası arenalarda sahneye çıkmamız lazım. Buradaki çalışmaların hem ülkeye, şirketlere ve çalışanlara reklam olmasının faydası var hem de insan bu platformlarda beraber çalıştığı kişilerden çok şey öğreniyor. Ne de olsa temel fıkrası misali yedi düvelden insan biraya gelip birşeyler üretmeye çalışıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda keyifli ve ilginç bir deneyim oluyor. Başka ülkelerdeki çalışma şekilleri ve müşteri ihtiyaçlarını da insan keşfedebiliyor böylece.
Önümüzdeki dönemlerde hakediş modelini daha da geliştirmek ve başka alanlarda da katkılar yapmak üzere çalışmalar yürütmeye devam edeceğim. Herkesi sesini uluslararası platformlarda duyurmak üzere SID, ETOM ve benzeri uluslararası standartlara katkı yapmaya davet ediyorum.
Geliştirilen hakediş modelinin bir bölümünü aşağıda görebilirsiniz.
Aşağıda iş ortakları yönetimine ait SID modelinin rehber dokümanının (Engaged Party Guideline) içinde katkı yaptığıma dair kısım görülüyor.