Kurumsal Mimari Araçları – 1

Yazar: | 29 Eylül 2014

ea_toolsŞirketinizde kurumsal mimari ekibi kurmayı ya da en azından bu süreçleri işletmeyi planlıyorsanız; ilk yapmanız gereken işlerden biri, bir kurumsal mimari yönetim uygulaması edinmek olmalı. Aksi durumda, uygulama, veri, teknoloji vb envanterinizi  Excel, süreçlerinizi  Visio, prosedürlerinizi Word, sunumlarınızı Power Point üzerinden yönetmek ve daha da kötüsü versiyonlamak gibi meşakkatli bir yola girip, asıl amacınıza ulaşmak için çok fazla gereksiz çaba sarfetmiş olursunuz.

Bu kapsamda; Mega, IBM, Software AG, Troux gibi pazarda söz sahibi olan şirketlere ait ürünlerin yanı sıra, açık kaynak lisansı ile tamamen ücretsiz veya düşük lisans maliyetleri ile sahip olabileceğiniz, _rakiplerine nazaran daha dar kapsamlı_ çözümler de mevcut.

Aşağıda, kurumsal mimari araçları için 2013 yılına ait Gartner Magic Quadrant’ı görebilirsiniz.

gartner-ea-mq-2013

Bir kurumsal mimari aracında bulunmasında fayda bulunan ve yüzlerce maddelik bir RFP’nin rahatlıkla yazılabileceği çok fazla özellik var. Bunlardan temel olanları kısaca listeleyecek olursak :

  1. Kolay kullanıma sahip ve gerektiğinde web üzerinden de kullanılabilen bir yönetim arayüzü
  2. Şirket envanterini yönetmenin yanında, iş süreçlerini de modelleyebilme kabiliyeti
  3. Şirket içi bilgi paylaşımına ve etkileşime  olanak veren kullanışlı bir web arayüzü (ya da en azından HTML output alabilme özelliği)
  4. Veri girişi ve görüntüleme için kullanılacak güçlü bir yetkilendirme mekanizması
  5. Diğer sistemler ile anlık veya toplu olarak veri – alışverişine olanak veren bir entegrasyon katmanı
  6. Fiziksel seviyeden mantıksal seviyeye doğru geçişleri izlemeye  olanak veren modern arayüzler
  7. Farklı formatlarda (Word, Excel, Visio, Power Point, vb) export alabilme yeteneği
  8. Endüstri standartı haline gelmiş TOGAF, TmForum, Zachman vb frameworkleri hazır olarak kullanabilme kolaylığı
  9. Güçlü bir raporlama altyapısı

Bu ihtiyaçların neredeyse tamamına karşılık bulacağınız lider oyuncuları başka bir yazı dizisinde incelemek üzere şimdilik bir kenara bırakıp, bahsettiğimiz diğer araçları sırayla ele alacağız.

1- Essential Architecture Manager

Web sitesi : www.enterprise-architecture.org

Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen Protege adlı bir ontoloji (varlık) editörünü temel alarak geliştirilmiş güçlü bir araç. Bu editör üzerinden meta-modelinizi yönetip, Essential Viewer adlı web bir tabanlı arayüz üzerinden modelinizi kurumunuza yayınlayabiliyorsunuz. Araç tamamen ücretsiz olarak temin edilebiliyor, firma ise gelirlerini profesyonel hizmet sağlayarak elde ediyor. Büyük kurumlar genelde bu modele sıcak bakmayıp, yüzbinlerce dolar ödemedikleri uygulamalara gerekli önemi vermeseler de, küçük ve orta ölçekli şirketler için faydalı olacaktır.

protege

Farklı bileşenlere sahip olduğu için, karmaşık bir kuruluma sahip olan Essential Manager, standalone ve multi user olmak üzere iki farklı tipte kuruluma olanak veriyor. Eğer network üzerinden çoklu kullanıcı olarak kullanmak istiyorsanız (kurum içi kullanım için tek alternatif bu),  kurulum biraz daha karmaşıklaşıyor.

Web arabirimi Apache Tomcat üzerinde çalışıyor ve bir veritabanı sunucusuna sahip olmanız gerekiyor (MongoDB ve MySQL  tavsiye edilse de, SQL Server 2005 ile de sorunsuz çalıştığı belirtilmiş. Sonraki versiyonlarla ilgili bir bilgi bulunmuyor. Denemelerimi MongoDB ile yaptığımı ve kullanılabilir bulduğumu belirtmeliyim).

Protege kurulumu yaparken, son versiyon olan 4.3 yerine, 3.5 versiyonunu indirmeyi unutmayın. Nedendir bilinmez, son versiyon bambaşka bir uygulama ve bu Essential kurulum adımlarında da bu durumdan bahsediliyor.

Essential Viewer ekran görüntüleri

01_essential_viewer_home

07_technology_reference_model

Daha fazlası için : http://www.enterprise-architecture.org/about/screenshots

Uygulamayla veya kurumsal mimari süreçlerinizle ilgili desteğe ihtiyaç duyduğunuz noktalarda, geliştirici firmadan profesyonel hizmet talep edebilir, ya da web sitesi üzerindeki eğitim yazılarını ve tartışma panosundan faydalanabilirsiniz.

Ürünle ilgili yol haritası ise şu şekilde :

essential_roadmap_big

Bir yanıt yazın